Center för Hållbar Havsvetenskap (Centre for Sustainable Ocean Science, SOS) startades i januari 2024 och är en av fyra spetsforskningsenheter vid Åbo Akademi som finansieras av Stiftelsen för Åbo Akademi under 2024-2028. Målet är att etablera ett nytt, tvärvetenskapligt och användarcentrerat sätt att identifiera och analysera marina biodiversitetsrelaterade lömska problem (wicked problems) och deras lösningar som stöder hållbarhetsövergången i samhället.
Hållbar havsvetenskap behövs eftersom vi globalt brottas med den trippel planetariska krisen; förlust av biologisk mångfald, klimatförändringarna och föroreningar. SOS levererar vetenskap som kan stärka beslutsfattandet, identifiera lösningar och vägleda åtgärder för miljömässig hållbarhet, vilket gör oss rustade att hantera den planetära biodiversitetskrisen.
Mer specifikt frågar vi oss: När och hur uppkommer lömska problem där mänskliga handlingar samspelar med marin biodiversitet, och vad kan göras för att lösa sådana utmaningar?
SOS studerar dessa frågor i det naturliga marina laboratoriet i Skärgårdshavet och havsområdena kring Åland. Modellområdet är utmärkt för detta eftersom det finns en uppsjö av interaktioner mellan människan och naturen i detta område där biologisk mångfald är kärnan i utmaningarna och konflikterna (tex. fiskodling, vindkraft, turism), området hyser även ett UNESCO biosfärområde och många olika typer av skyddade områden.
SOS undersöker marina lömska problem genom reflexiv inlärning i ett inter-/transdisciplinärt (ITD) ramverk. Detta dynamiska tillvägagångssätt innebär att lära sig att samarbeta transdisciplinärt, inkluderar samskapande och gör det möjligt att anpassa forskningen till förändringar i de lömska problemen. I praktiken görs detta med Levande Laboratorium (Living Lab) -metoden: ett forskningskoncept som ofta definieras som ett användarcentrerat, öppet innovationsekosystem som integrerar forsknings- och innovationsprocesser i ett offentlig-privat-folk-partnerskap (public-private-people partnership).
Det inter-/transdisciplinärt arbetet inom SOS omfattar miljö- och marinbiologi, kemi, industriell förvaltning, statsvetenskaper, juridik och konst. Arbetet leds av direktör, biträdande professor i miljö- och marinbiologi Anna Törnroos-Remes och vice direktör, professor i miljöstyrning och policy Nina Tynkkynen med stöd av en styrgrupp (Steering Group) av ledande forskare inom SOS, en vetenskaplig rådgivande styrelse (Advisory Board) och en rådgivande kommitté som består av nyckelintressenter (Community Advisory Committee). SOS har också ett nära samarbete med den bredare tvärvetenskapliga forskningsprofilen Havet (The Sea), Centret för livslångt lärande (CLL) och Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi.
Arbetet är uppbyggt kring 6 arbetspaket (workpackage, WP). Arbetspaket 1–3 inkluderar specifika fallstudier av lömska problem, medan 4–6 bygger på dessa, stödjer detta arbete och syntetiserar resultaten.
Huvudspråket för SOS är engelska. Du kan hitta de senaste nyheterna och den mest omfattande informationen om våra aktiviteter på den engelska sidan av denna webbplats.