Kestävän meritieteen keskus (SOS) tarjoaa poikkitieteellistä tietoa merten biologiseen monimuotoisuuteen liittyvistä viheliäisistä ongelmista (wicked problems) sekä biodiversiteetin roolista yhteiskunnan kestävyysmurroksessa. SOS on Åbo Akademin huippuyksikkö, jota Åbo Akademin säätiö rahoittaa vuosina 2024-2028.
Kamppailemme maailmanlaajuisesti kolminkertaisen kriisin – luontokadon, ilmastonmuutoksen ja saastumisen – kanssa. Meritiedettä tarvitaan kipeästi kasvattamaan ymmärrystä merten biologiseen monimuotoisuuteen kohdistuvista paineista ja muutoksista, sillä tämä on keskeistä vihreän siirtymän ja yhteiskunnan kestävyysmurroksen kannalta. SOS tuottaa tutkimustietoa, joka voi tukea päätöksentekoa, auttaa tunnistamaan ratkaisuja ja ohjata toimia ympäristön kestävyyden edistämiseksi, auttaen meitä vastaamaan globaaliin biodiversiteettikriisiin.
SOS kysyy: Milloin ja miten ihmistoiminnan vuorovaikutus merten biologisen monimuotoisuuden kanssa luo viheliäisiä ongelmia? Mitä voidaan tehdä näiden haasteiden ratkaisemiseksi?
Tutkimme näitä kysymyksiä Saaristomeren ja Ahvenanmaan saariston alueilla, sillä siellä on runsaasti ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta, jossa luonnon monimuotoisuus on haasteiden ja konfliktien keskiössä.
Lähestymme ongelmia moni- ja poikkitieteellisesti refleksiivisen oppimisen kautta. Tämä dynaaminen lähestymistapa pitää sisällään poikkitieteisen yhteistyön oppimista ja kehittämistä, yhteisluomista sekä tutkimuksen sopeuttamista viheliäisissä ongelmissa tapahtuviin muutoksiin. Käytännössä työ tehdään Living Lab -metodologiaa hyödyntäen. Living Lab on tutkimuskonsepti, joka määritellään usein käyttäjäkeskeiseksi, avoimeksi innovaatioekosysteemiksi, joka tuo yhteen tutkimus- ja innovaatioprosessit, julkisen ja yksityisen sektorin sekä kansalaiset.
SOS operoi useiden eri alojen voimin: ympäristö- ja meribiologia, kemia, politiikan tutkimus, oikeustiede, teollisuustalous sekä taiteet. Keskuksen johtajana toimii ympäristö- ja meribiologian apulaisprofessori Anna Törnroos-Remes ja varajohtajana ympäristöjohtamisen ja -politiikan professori Nina Tynkkynen. Keskuksella on SOS:n johtavista tutkijoista koostuva ohjausryhmä (Steering Group), minkä lisäksi työtä tukee kansainvälinen tieteellinen neuvottelukunta (Advisory Board) sekä keskeisten sidosryhmien edustajista koostuva ryhmä (Community Advisory Committee). SOS tekee tiivistä yhteistyötä Åbo Akademin strategisen tutkimusprofiilin Meri ja merenkulku (Havet/The Sea), Elinikäisen oppimisen keskuksen (Centret för livslångt lärande, CLL) sekä Saaristoinstituutin kanssa.
Työ rakentuu 6 työpaketin (workpackage, WP) ympärille. Työpaketit 1–3 sisältävät tapaustutkimuksia viheliäisistä ongelmista, kun taas työpaketit 4–6 hyödyntävät ja tukevat niiden työtä ja syntetisoivat havaintoja.
SOS:n pääasiallinen toimintakieli on englanti. Tuoreimmat uutiset ja kattavimmat tiedot toiminnastamme löydät tämän sivuston englanninkieliseltä puolelta.